Tuomaristo

Kilpailun tuomarit julkaistaan kuukausittain aina ennen seuraavaa kilpailukuukautta.

Jaana Kotamäki

Jaana Kotamäki

Helmikuun tuomari

Helmikuun tuomarina toimii Jaana Kotamäki, turkulainen kokopäivätoiminen ammattivalokuvaaja. Kuvausta niin studiossa kuin miljöössäkin, toimien myös valokuvauksen kouluttajana.

Millä kameralla kuvaat?

Käytössäni on kaksi täyden kennon kameraa, Canonin EOS -1D X ja 5D Mark III, joita vaihtelen aina kuvauskohteiden mukaan. Maisema- ja lähikuvauksessa matkassa on useimmiten 5 D Mark III ja eläinkuvauksessa 1D X.

Miten varustaudut luontoon?

Varustaudun aina pukeutumalla kelin mukaan, suosien kerrospukeutumista. Pakkasella kuuma juoma ja jalan- sekä kädenlämmittimet ovat usein paikallaan. Säätiedotuksia seuraan tarkkaan ja mikäli on odotettavissa kuulaita aamuvaloja ja sumuja, niin valmistaudun aikaiseen herätykseen. Mukaan lähtee kamerakaluston lisäksi ainakin jalusta, otsalamppu, leatherman ja kahvitermari sekä aikaa, sillä luovuus syntyy kiireettömyydestä ja levollisesta mielestä.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Luin viimeksi Bo Carpelan, Kesän varjot. Tällä hetkellä kesken on Peter Wohlleben, Puiden salattu elämä, josta huokuu kirjailijan syvä rakkaus luontoa, metsiä ja puita kohtaan.

Pekka Punkari

Pekka Punkari

Tammikuun tuomari

Tammikuun tuomarina toimii Pekka Punkari, valokuvaaja,tietokirjailija,kouluttaja joka tunnetaan innostavana opettajana ja suosittujen kuvausoppaiden ja artikkelien tekijänä. www.fotoinfo.fi

Millä kameralla kuvaat?

Kalusto vaihtelee kohteen ja tilanteen mukaan. Pyörä-ja kävelyretkillä mukana useimmiten vain ulottuva Panasonic Lumix FZ1000 -superzoomkamera. Kun reppu ja rahkeet kestävät, on mukana myös Canon EOS-järjestemä. Kajakista käsin maisema ja oma toiminta avautuu mainiosti Samsung Minijärkkärin runkoon istutetulla 8mm Samyang-kalansilmällä. Paljon kuvia syntyy ja menee heti jakeluun myös kamerapuhelimella.

Miten varustaudut luontoon?

Elän valosta ja seuraan ahkerasti sääennustuksia. Kun luvassa selkeä aamu, pakko päästä kuvauspaikalle ennen auringon nousua. Myös sumu ja lumisade verhoilevat maiseman kiehtovasti. Tärkeää on, että pääsee seuraamaan valonäytemiä ilman kiirettä. Odottaminen on usein parempi vaihtoehto kuin jatkuva paikan vaihto ja etsimimen.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Palasin juuri kuvausmatkalta Gambiasta,missä herkuttelin Aleksei Tolstoin vuonna 1923 kirjoittamalla hulvattomalla Mars-seikkailulla Aelita. Tieteiskirjallisuuden ohella mieltäni kiehtoo historia ja ihmismielen moninaiset koukerot.