Tuomaristo

Kilpailun tuomarit julkaistaan kilpailukuukauden alussa. Kaikki tuomarit ovat kokeneita Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäseniä ja tuomariston tärkeimpänä valintaperusteena on kuvan sisältö. Äänestystulokset, kuvaajan nimi tai muutkaan kuvan tiedot eivät vaikuta tuomariston valintoihin. Parhaat kuvat voittakoon!

Raisa Tasanto

Raisa Tasanto

Heinäkuun tuomari

Heinäkuun tuomarina toimii Raisa Tasanto, journalisti, kustannustoimittaja ja luontoon erikoistuneen kuvalehden Lumon päätoimittaja, www.lumopublishing.fi.

Millä kameralla kuvaat?

Kunnolla varustettu kamerareppu ja Nikon D800 kulkevat nykyisin valitettavan harvoin mukana, siksi harkinnassa onkin sopiva minijärkkäri, joka kulkisi liki huomaamatta matkassa. Käytän myös vanhaa Nikon D90-runkoa ja kannustan lapsianikin, jotka täyttävät pian 8, 7 ja 4 vuotta, kuvaamaan sillä. Toisinaan lainaan lasten Nikon- ja Canon-pokkareita. Arjen kuvat ja videot syntyvät nykyisin valtaosin kamerapuhelimella ja niitä jaetaan jatkuvasti reaaliajassa perheenjäsenten ja ystävien kanssa.

Miten varustaudut luontoon?

Rakastan metsässä kulkemista, suomaisemaa ja merenrantaa. Olen ehdottomasti kesäihminen ja voisin kesällä olla ulkona ja luonnossa yöt päivät. Kesällä korostuu varustautumisen helppous, kun ei anna hyttysten, mäkäräisten ja paarmojen häiritä. Kesäyöt ja eläinten kohtaamiset kesäyössä säväyttävät vuodesta ja kerrasta toiseen. Pukeudun sään mukaan ja varaan tarvittaessa eväitä matkaan. Hyvät ja ennen kaikkea omaan jalkaan mukavat kengät ovat aina kävellessä tärkeät. Nykyisin kuljen usein luonnossa lasteni kanssa, jolloin meillä on joko selkeä retkikohde, jossa vierailemme, tai sitten keskitymme lähiluontoon ja kaikkeen kiinnostavaan, mitä havainnoimme oman pihapiirimme ympäristössä metsätähdistä räkättirastaan ja variksen poikasiin, pellolla ruokaileviin metsäkauriisiin tai peltojen yllä lekuttavaan tuulihaukkaan. Kesällä seuraamme muurahaisten touhuja ja opettelemme perhosten nimiä, talvella tutkimme ja tunnistamme hangesta eläinten jälkiä. Lähiluontoon on helppo varustautua, eikä tarvitse miettiä lasten jaksamista ja sääolosuhteiden muuttumista. Kesäsade tai paukkupakkanen ei haittaa, jos sen “armoille” ei jäädä tuntikausiksi ja kun ei tarvitse jaksaa pitkiä paluumatkoja.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Lapsilleni ääneen Julian Goughin ja Jim Fieldin Karhu ja kaniini: Kaverin kamalat tavat -kirjan ja itsekseni Lassi ja Barbara Rautiaisen Villiä elämää – Wild Life Kainuu.

Tuomas Heinonen

Tuomas Heinonen

Kesäkuun tuomari

Kesäkuun tuomarina toimii espoolainen ammattiluontokuvaaja Tuomas Heinonen, jonka kuvaustyöskentely ei rajoitu vain luontoon. Varsinkin kesäkaudella Tuomaksen voit bongata häistä tai muualta miljööstä kuvaamasta ihmisiä. Katso Tuomaksen kotisivut täältä >> . Tuomaksen sivuilta löydät aktiivisen blogin, jossa joka viikko jotain uutta vähintään viikon kuvan merkeissä.

 

Millä kameralla kuvaat?

Canon EOS 1DX Mark II sekä vararunkoina Canon 5D mark III ja II. Käytössä myös muutama vanhempi GoPro erikoiskuvauksiin. Optiikkaa löytyy laajasti aina 14mm 500mm asti. Luonnossa kulkee useimmiten repussa mukana valovoimainen 24mm, 40mm pannukakku, 70-200 yleiszoomi sekä 500mm telejatkeineen. Hääkuvauksissa käytän valovoimaisia optiikoita ja niitä tuleekin välillä hyödynnettyä luontokuvauksessa . Etukäteissuunnittelu pitkälti määrittää mitä reppuun pakkaan mukaan.

 

Miten varustaudut luontoon?

Hyvällä mielellä ja riittävällä vaatetuksella. Kun varusteet on kunnossa, kuvaajan on lämmin ja kuiva olla niin kuvaustyöskentelykin on mielekästä. Lisäksi tietenkin mietin etukäteen mitä olen menossa kuvaamaan ja tarvitsenko jotain erityistä mukaan, lisävaatetusta tai näkösuojaa kenties. Etukäteissuunnittelu on aika tärkeässä osassa varustautumisen suhteen. Tykkään liikkua välillä yksin, mutta hyvän kuvaajakaverin kanssa liikkuminen ja tekeminen voittaa usein yksin liikkumisen. Liikun luonnossa toki ilman kameraakin mm. pyöräillen tai kalastaen. Kalastus on hyvää aivot narikkaan puuhaa tarkkuuta ja keskittymistä vaativan kuvauksen rinnalle, joskin olen mukavuuden haluinen ja kalastan lähinnä hyvällä ilmalla nautiskellen samalla säästä.

 

Minkä kirjan luit viimeksi?

Suomalainen Maisema – Saaristo

Henrik Lund

Henrik Lund

Toukokuun tuomari

Toukokuun tuomarina toimii lapinjärveläinen ammattiluontokuvaaja Henrik Lund.

Tutustu Henrikiin täältä >>

Millä kameralla kuvaat?

Canon EOS 1D X Mark II sekä EOS 5DS R

Miten varustaudut luontoon?

Kun lähden kuvausmielessä luontoon, vaatetus on tärkein, ja sitten kuvauskalusto määräytyy kuvausidean mukaan. Nykyään menen myös usein liikkumaan luontoon ilman kameraa, usein silloin suunnistamaan tai vaan liikkumaan luonnossa. Tällöin kompassi, karttamuovi ja suunnistuskengät ovat tärkein varustus.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Markus Torgeby: Löparens hjärta’

Susanna Aarnio

Susanna Aarnio

Huhtikuun tuomari

Huhtikuun tuomarina toimii Susanna Aarnio, hän on helsinkiläinen ammattiluontokuvaaja, kuvataiteilija ja luovan luontokuvauksen ja -taiteen opettaja. Susanna on metsäläinen ja luonnonsuojelija, joka haltioituu kasveista ja kaikesta luonnossa ruohonjuuritasolla. Hänelle luontokuvaus on kauneimmillaan valolla maalaamista, jossa kamera toimii (aika painavana) siveltimenä. Susannalle luonnon elonkirjo ja kiertokulku ovat ehtymätön ilon ja luovuuden lähde.

Millä kameralla kuvaat?

Olen kuvannut jo vuosia iki-ihanalla täyden kennon Nikon D4 FX-kamerarungolla. Ammatin puolesta täytyy olla aika monipuolinen objektiivivarasto, mutta läheisin suhde kuvaajana minulla on lähikuvaus- eli makrolinsseihini. Läpi koko elämäni jatkunut rakkaus kasvien kiehtovaan maailmaan on johdattanut ”retromakro-objektiivien” luokse. Nämä monia vuosia kovassa käytössä kestäneet ja edelleen mainiosti toimivat ”putket” ovat myös ekologisessa mielessä hyvä valinta luontokuvaajalle.

Miten varustaudut luontoon?

Kun astuu sisään metsään, kaikki muu siirtyy taka-alalle. On vain Suuri Luonto ja levollinen rauha! Kannattaa siis tankata aamulla ennen pitkää kuvauspäivää tarpeeksi nestettä ja tuhti puuroannos tykötarpeineen. Muuten voimat hyytyvät kesken parhaan virtauskokemuksen. Kunnon maastovarusteet ovat olennainen osa kuvausmukavuutta ja -kestävyyttä. Käytän koko vuodenkierron ajan samaa asua säädellen sitä olosuhteiden mukaan kerrospukeutumisella. Vannon näiden nimeen: vankat ja laadukkaat vaelluskengät, ”repeämätön” toppatakki ja likaa sietävät toppahousut. Riittävän isot kurahousut kulkevat aina kamerarepussa mukana, koska ne voi vetää varusteiden päälle vaikka kainaloon saakka ennen ryömimistä ojissa. Repusta löytyy myös monipuolinen valikoima liukuestehansikkaita, unohtamatta tietenkin jalkojen ja käsien lämpötyynyjä (tarrakiinnityksellä). Vuotamaton vesitermospullo on hyvä olla aina mukana ja välipalaksi runsaasti pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. En koskaan seuraa sääennusteita tai -tiedotuksia. Kaikki sääolosuhteet ja vuoden- ja vuorokaudenajat ovat yhtä ihania luonnossa liikkumiseen ja luontokuvaukseen!

Minkä kirjan luit viimeksi?

Sain lapsiltani joululahjaksi akateemikko Ilkka Hanskin postuumisti julkaistun upean kirjan: Tutkimusmatkoja saarille. Luonnon monimuotoisuutta kartoittamassa. Luen sitä edelleen, tällä hetkellä kolmatta kertaa hitaasti, joka lauseeseen ja ajatukseen syvästi keskittyen. Tämä valitettavan ajankohtainen, luontoa intohimoisesti ja syvästi rakastaneen lempeän viisaan ekologin ja evoluutiobiologin valtavan elämäntyön avaava tietokirja kuuluisi olla koulujen lukulistalla. Tutkimusmatkoja saarille on mykistävä teos ja vaikuttava puheenvuoro luonnon biodiversiteetin vaalimisen puolesta. Jos on luontokuvaaja, on myös luonnonsuojelija.

Mikael Rantalainen

Mikael Rantalainen

Maaliskuun tuomari

Maaliskuun tuomarina toimii Mikael Rantalainen, helsinkiläinen ammattivalokuvaaja. Hän kuvaa maisemia ja tapahtumia, ja järjestää maisemavalokuvauskursseja.

Millä kameralla kuvaat?

Pääasiassa kuvaan kahdella Canonin 5Ds R -kameralla. Hyvin harvoin kuvaan pokkarilla tai kännykällä. Jos onnistun tallentamaan hienon tilanteen, niin haluan että kuvanlaatu riittää vaikka isoon vedokseen. Ja tykkään kuvata maisemia jalustalta, joten jalustan pariksi sopii paremmin järjestelmäkamera kuin pokkari.

Miten varustaudut luontoon?

Kuvaan mielelläni paljon pääkaupunkiseudulla, joten tärkein varustautuminen on sään mukainen pukeutuminen. Maisemavalokuvauksen kannalta, vuoden huippuhetket ovat kovat pakkaspäivät merisavuineen. Silloin saatan olla jopa 6 tuntia kuvaamassa -20°C pakkasessa. Lämmintä vaatetta siis tarvitaan, kuvaamisesta ei tule mitään jos palelee. Evästä tietysti myös mukaan, mutta pääkaupunkiseudulla eväiden täydentäminen onnistuu päivänkin aikana.

Säätiedotuksia seuraan myös aktiivisesti, useimmiten yritän metsästää puolipilvistä säätä tai mielenkiintoisia sääilmiöitä. Tähti- ja kuukuvauksessa toiveena taas on selkeä sää. Mutta kun sääennusteet ovat, erityisesti pilvisyyden suhteen, varsin epäluotettavia, niin kuvaamaan kannattaa lähteä välillä vaikkei ennustettu sää olekaan toiveiden mukainen. Välillä yllättyy iloisesti

Minkä kirjan luit viimeksi?

Luin viimeksi Jari Luomasen Ilmakehän ilmiöt, Synty, havaitseminen ja valokuvaaminen.

Jaana Kotamäki

Jaana Kotamäki

Helmikuun tuomari

Helmikuun tuomarina toimii Jaana Kotamäki, turkulainen kokopäivätoiminen ammattivalokuvaaja. Kuvausta niin studiossa kuin miljöössäkin, toimien myös valokuvauksen kouluttajana.

Millä kameralla kuvaat?

Käytössäni on kaksi täyden kennon kameraa, Canonin EOS -1D X ja 5D Mark III, joita vaihtelen aina kuvauskohteiden mukaan. Maisema- ja lähikuvauksessa matkassa on useimmiten 5 D Mark III ja eläinkuvauksessa 1D X.

Miten varustaudut luontoon?

Varustaudun aina pukeutumalla kelin mukaan, suosien kerrospukeutumista. Pakkasella kuuma juoma ja jalan- sekä kädenlämmittimet ovat usein paikallaan. Säätiedotuksia seuraan tarkkaan ja mikäli on odotettavissa kuulaita aamuvaloja ja sumuja, niin valmistaudun aikaiseen herätykseen. Mukaan lähtee kamerakaluston lisäksi ainakin jalusta, otsalamppu, leatherman ja kahvitermari sekä aikaa, sillä luovuus syntyy kiireettömyydestä ja levollisesta mielestä.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Luin viimeksi Bo Carpelan, Kesän varjot. Tällä hetkellä kesken on Peter Wohlleben, Puiden salattu elämä, josta huokuu kirjailijan syvä rakkaus luontoa, metsiä ja puita kohtaan.

Pekka Punkari

Pekka Punkari

Tammikuun tuomari

Tammikuun tuomarina toimii Pekka Punkari, valokuvaaja,tietokirjailija,kouluttaja joka tunnetaan innostavana opettajana ja suosittujen kuvausoppaiden ja artikkelien tekijänä. www.fotoinfo.fi

Millä kameralla kuvaat?

Kalusto vaihtelee kohteen ja tilanteen mukaan. Pyörä-ja kävelyretkillä mukana useimmiten vain ulottuva Panasonic Lumix FZ1000 -superzoomkamera. Kun reppu ja rahkeet kestävät, on mukana myös Canon EOS-järjestemä. Kajakista käsin maisema ja oma toiminta avautuu mainiosti Samsung Minijärkkärin runkoon istutetulla 8mm Samyang-kalansilmällä. Paljon kuvia syntyy ja menee heti jakeluun myös kamerapuhelimella.

Miten varustaudut luontoon?

Elän valosta ja seuraan ahkerasti sääennustuksia. Kun luvassa selkeä aamu, pakko päästä kuvauspaikalle ennen auringon nousua. Myös sumu ja lumisade verhoilevat maiseman kiehtovasti. Tärkeää on, että pääsee seuraamaan valonäytemiä ilman kiirettä. Odottaminen on usein parempi vaihtoehto kuin jatkuva paikan vaihto ja etsimimen.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Palasin juuri kuvausmatkalta Gambiasta,missä herkuttelin Aleksei Tolstoin vuonna 1923 kirjoittamalla hulvattomalla Mars-seikkailulla Aelita. Tieteiskirjallisuuden ohella mieltäni kiehtoo historia ja ihmismielen moninaiset koukerot.