Tuomaristo

Kilpailun tuomarit julkaistaan kilpailukuukauden alussa. Kaikki tuomarit ovat kokeneita Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäseniä ja tuomariston tärkeimpänä valintaperusteena on kuvan sisältö. Äänestystulokset, kuvaajan nimi tai muutkaan kuvan tiedot eivät vaikuta tuomariston valintoihin. Parhaat kuvat voittakoon!

Mikael Rantalainen

Mikael Rantalainen

Maaliskuun tuomari

Maaliskuun tuomarina toimii Mikael Rantalainen, helsinkiläinen ammattivalokuvaaja. Hän kuvaa maisemia ja tapahtumia, ja järjestää maisemavalokuvauskursseja.

Millä kameralla kuvaat?

Pääasiassa kuvaan kahdella Canonin 5Ds R -kameralla. Hyvin harvoin kuvaan pokkarilla tai kännykällä. Jos onnistun tallentamaan hienon tilanteen, niin haluan että kuvanlaatu riittää vaikka isoon vedokseen. Ja tykkään kuvata maisemia jalustalta, joten jalustan pariksi sopii paremmin järjestelmäkamera kuin pokkari.

Miten varustaudut luontoon?

Kuvaan mielelläni paljon pääkaupunkiseudulla, joten tärkein varustautuminen on sään mukainen pukeutuminen. Maisemavalokuvauksen kannalta, vuoden huippuhetket ovat kovat pakkaspäivät merisavuineen. Silloin saatan olla jopa 6 tuntia kuvaamassa -20°C pakkasessa. Lämmintä vaatetta siis tarvitaan, kuvaamisesta ei tule mitään jos palelee. Evästä tietysti myös mukaan, mutta pääkaupunkiseudulla eväiden täydentäminen onnistuu päivänkin aikana.

Säätiedotuksia seuraan myös aktiivisesti, useimmiten yritän metsästää puolipilvistä säätä tai mielenkiintoisia sääilmiöitä. Tähti- ja kuukuvauksessa toiveena taas on selkeä sää. Mutta kun sääennusteet ovat, erityisesti pilvisyyden suhteen, varsin epäluotettavia, niin kuvaamaan kannattaa lähteä välillä vaikkei ennustettu sää olekaan toiveiden mukainen. Välillä yllättyy iloisesti

Minkä kirjan luit viimeksi?

Luin viimeksi Jari Luomasen Ilmakehän ilmiöt, Synty, havaitseminen ja valokuvaaminen.

Jaana Kotamäki

Jaana Kotamäki

Helmikuun tuomari

Helmikuun tuomarina toimii Jaana Kotamäki, turkulainen kokopäivätoiminen ammattivalokuvaaja. Kuvausta niin studiossa kuin miljöössäkin, toimien myös valokuvauksen kouluttajana.

Millä kameralla kuvaat?

Käytössäni on kaksi täyden kennon kameraa, Canonin EOS -1D X ja 5D Mark III, joita vaihtelen aina kuvauskohteiden mukaan. Maisema- ja lähikuvauksessa matkassa on useimmiten 5 D Mark III ja eläinkuvauksessa 1D X.

Miten varustaudut luontoon?

Varustaudun aina pukeutumalla kelin mukaan, suosien kerrospukeutumista. Pakkasella kuuma juoma ja jalan- sekä kädenlämmittimet ovat usein paikallaan. Säätiedotuksia seuraan tarkkaan ja mikäli on odotettavissa kuulaita aamuvaloja ja sumuja, niin valmistaudun aikaiseen herätykseen. Mukaan lähtee kamerakaluston lisäksi ainakin jalusta, otsalamppu, leatherman ja kahvitermari sekä aikaa, sillä luovuus syntyy kiireettömyydestä ja levollisesta mielestä.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Luin viimeksi Bo Carpelan, Kesän varjot. Tällä hetkellä kesken on Peter Wohlleben, Puiden salattu elämä, josta huokuu kirjailijan syvä rakkaus luontoa, metsiä ja puita kohtaan.

Pekka Punkari

Pekka Punkari

Tammikuun tuomari

Tammikuun tuomarina toimii Pekka Punkari, valokuvaaja,tietokirjailija,kouluttaja joka tunnetaan innostavana opettajana ja suosittujen kuvausoppaiden ja artikkelien tekijänä. www.fotoinfo.fi

Millä kameralla kuvaat?

Kalusto vaihtelee kohteen ja tilanteen mukaan. Pyörä-ja kävelyretkillä mukana useimmiten vain ulottuva Panasonic Lumix FZ1000 -superzoomkamera. Kun reppu ja rahkeet kestävät, on mukana myös Canon EOS-järjestemä. Kajakista käsin maisema ja oma toiminta avautuu mainiosti Samsung Minijärkkärin runkoon istutetulla 8mm Samyang-kalansilmällä. Paljon kuvia syntyy ja menee heti jakeluun myös kamerapuhelimella.

Miten varustaudut luontoon?

Elän valosta ja seuraan ahkerasti sääennustuksia. Kun luvassa selkeä aamu, pakko päästä kuvauspaikalle ennen auringon nousua. Myös sumu ja lumisade verhoilevat maiseman kiehtovasti. Tärkeää on, että pääsee seuraamaan valonäytemiä ilman kiirettä. Odottaminen on usein parempi vaihtoehto kuin jatkuva paikan vaihto ja etsimimen.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Palasin juuri kuvausmatkalta Gambiasta,missä herkuttelin Aleksei Tolstoin vuonna 1923 kirjoittamalla hulvattomalla Mars-seikkailulla Aelita. Tieteiskirjallisuuden ohella mieltäni kiehtoo historia ja ihmismielen moninaiset koukerot.